Cukorbetegek Budapesti Egyesülete

Betet banner 320-150

Banner 320x150 px

Diab-Pont - a cukorbetegek webáruháza

Budapesti séták

A cukorbetegséggel nem könnyű együtt élni, a nap 24 órájában velünk van, ezért nagyon tiszteletreméltó, hogy sokan eljárnak még a betegegyesületekbe is, ahol szintén a diebétesz a téma.

Egyre több egyesület szervez tagságának olyan programokat, amely a tanulás és gyakorlás mellett élvezettel is jár, és ez egy kicsit elfeledteti magát a betegséget. Ilyen élményteli tanulásként indította el a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete áprilisban városnéző programját. Ennek keretében havonta egyszer másfél órás séta során, idegenvezető segítségével alaposan megismerkedünk egy városrésszel, épülettel vagy épületegyüttessel, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk az életünk során, mégsem tudunk róla szinte semmit, bár rendkívül gazdag a történelme.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mindennek mi köze van a cukorbetegséghez?

A másfél órás séta igen intenzív testmozgás, amely mégsem okoz nehézséget, mert a rengeteg gyönyörű látnivaló és a hozzájuk kapcsolódó hihetetlenül érdekes történetek elvonják a figyelmet a láb-és derékfájásról, ezért mindenki rácsodálkozik, hogy már le is telt a 90 perc, amikor a séta végére érünk. Természetesen minden résztvevőnek megmérjük a vércukrát séta előtt és után is, és sokan nagyon meglepődnek, hogy akár több egységgel is alacsonyabb a vércukor szintjük a túra végére.

A kellemes fáradság, a remek élmények mellett ezt a megtapasztalt tudást is hazaviszi mindenki, vagyis hogy az intenzív, de nem megerőltető testmozgás – főleg ha mindez olyan kellemes társasággal párosul, mint a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének tagsága - rendkívül jótékonyan hat szervezetünkre, és így természetesen vércukorszintünkre. Érdemes kipróbálni!

Sziklakórház - december 9.

A Budai Vár alatt található a Sziklakórház. A program egy kalandos időutazás a Várhegy mélyébe, valamint a múlt történéseibe. Felkészült tárlatvezető kalauzolásával nem csupán a második világháborús és az 1956-os kórházat tekinthetik meg az érdeklődők, de bepillantást nyernek egy légoltalmi riasztóközpont mindennapjaiba, megtekinthetik a Sziklakórház történetét bemutató műszaki kiállítást, a Friedrich Born emlékkiállítást valamint a Sziklakórház hidegháborús atombunkerét is.
A túra időpontja december 9. szombat, 13.45. Találkozás a Sziklakórház bejáratánál (I. kerület, Bp., Lovas u. 4.c.) 13.30-kor.

Dohány utcai Zsinagóga – október 1.

 A Dohány utcai zsinagóga Budapest VII. kerületében a Dohány utcában található, amely nem csak a magyar neológ zsidóság, hanem egész Európa első, a világon az amszterdami után a második legnagyobb zsinagógája. A templom Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága. A főváros kulturális életében is aktív szerepet tölt be, ugyanis helyet ad komolyzenei hangversenyeknek, fesztiváloknak. A monumentális épület teljes kivitelezése mindössze öt évet vett igénybe, amely rekordnak számítóan rövid idő, főleg annak fényében, hogy lényegében ennyi ideig tartott az 1991-ben kezdődött felújítása is.

Találkozó: október 1-jén 14.00 a Zsinagóga bejáratánál.

A túra díja, amely tartalmazza a belépés és idegenvezetés költségét, a séta előtti és utáni vércukormérést, 0,5l ásványvizet, egy ksi csomag kekszet:

Egyesületi tagoknak 500Ft/fő

Nem tagoknak 1500Ft/fő

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges a 06-30/9333-974-es telefonszámon, SMS-ben vagy emailen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

2016. november - Sziklakórház

Időpontja: november 19. szombat, idegenvezető viszi a csoportot.

Találkozó: a Sziklakórház bejáratánál 14.45-kor (I. kerület, Lovas út 4./C)

Megközelítés tömegközlekedéssel: A legközelebbi buszmegálló a Szentháromság téren található. Itt megáll a 16-os busz (Széll Kálmán tér-Deák tér), valamint a 16A és a 116-os (Széll Kálmán tér-Dísz-tér). Legközelebbi metrómegálló: M2 Széll Kálmán tér (majd gyalog: Várfok u-Lovas út) illetve a Déli-pályaudvar (Vérmező, lépcsők).

Költsége: Tagoknak 500Ft, jöhet nem tag is (pl. házastárs, barátnő stb), számukra 1600Ft a túra költsége. Mindenki kap egy 0,5l -es vizet és egy kis rágcsálnivalót, a túra előtt és után vércukrot mérünk.

2016. október - Gázgyári séta

Időpontja: október 15. szombat, idegenvezető viszi a csoportot.

Találkozó: a 106-os busz Sujtás utcai megállójában 14.30-kor (1-es villamosról le kell szállni az Árpád-híd budai hídfőjénél lévő Szentlélek téri megállóban, ott fel lehet szállni a 106-os buszra, azzal kell menni a Sujtás utcáig). Innen kb. 15 perces sétával érjük el a Gázgyár területét, de keresztülhaladunk a gázgyári lakótelepen is, amely a túra része, tehát hallani fogunk annak a történetéről is. A séta kb. 2 órás időtartamú.

Költsége: Tagoknak 500Ft, jöhet nem tag is (pl. házastárs, barátnő stb), számukra 1500Ft a túra költsége. Mindenki kap egy 0,5l -es vizet és egy kis rágcsálnivalót.

2016 szeptember - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épületét, a Wenckheim-palotát építtető család története valóban mesébe illő, még Jókai Mórt is megihlette. Az író ugyanis a Wenckheim család nem mindennapi történetéből is merített, amikor megírta az "Egy magyar nábob" című híres regényét.

Wenckheim Frigyes és Krisztina jelentős építtetők voltak, összesen huszonhat palotájuk volt. Amikor az 1860-as évektől a főúri családok körében terjedni kezdett a pesti palota építő láz, a Wenckheim család sem akart kimaradni a trendből. A Wenckheim-palota a hazai neobarokk palotaépítészetnek az egyik fő alkotása lett.

Az építtető halála után a palota másfél évtizedig a család tulajdonában maradt. Az eladásra szánt épületet végül 1927-ben vette meg a főváros a könyvtár számára. Az átalakítás négy évet vett igénybe, és a könyvtárat pár éve ismét felújították. Olvasás és böngészés közben azonban a könyvtár hét termében ma is élvezhető a Wenckheim-palota egykori kényelmet és szépsége.

Túránk során meglátogattuk a Könyvár zenei gyűjteményének helyet adó Pálffy-palotát is.